Laske helpolla asuntolainalaskurillamme itsellesi sopiva asuntolaina. Asuntolainalaskurillamme voit laskea asuntolainan kuukausierän, asuntolainan määrän ja lainan takaisinmaksuajan.

Asuntolainalaskuri.com toimii hyvin myös kännykässä.

Siirry asuntolainalaskuriin ›

Harkitsetko asuntolainaa?

Asuntolaina on elämän isoin rahalaina. Asuntolainaa maksetaan usein vuosikymmeniä ja se saattaa muuttua monta kertaa elämässä, kun elämämtilanteesi muuttuu. Pääsääntöisesti asuntolaina kannattaa aina kun olet jäämässä aloillesi tietylle paikkakunnalle pidemmäksi aikaa. Asuntolainassa maksat kuitenkin omaa pois ja et pelkästään tue toisen ihmisen tai tahon asuntosijoittamista.

Kuinka suuren asuntolainan voit ottaa?

Jos asumiseen menee yli kolmannes siis yli 33% tuloistasi niin saatat joutua talousvaikeuksiin. Kannattaa muistaa, että omistusasunnossa on kuluja, joita vuokrassa ei välttämättä näy. Yhtiövastike, vesimaksu ja remontointikulut. Lisäksi jos asuntosi on asunto-osakeyhtiö niin yhtiö voi ottaa lainaa esim. putkiremontointiin ja nostaa kuukausittaisia menojasi huomattavasti.

Karkeita arvioita?

Jos ajattelemme,että max. noin 33 % tuloista voi kulua asumismenoihin. Alla karkea arvio maksinmaalisen suuresta asuntolainasta. Laskelmassa 35 vuoden laina-aika, 1% marginaali ja varmuuden vuoksi 2% kiinteä korko. Arvioihin on myös lisätty ns. pelivaraa.

  • Nettotuloilla 1500 € / kk voi ottaa asuntolainaa 80 000 €
  • Nettotuloilla 2000 € / kk voi ottaa asuntolainaa 120 000 €
  • Nettotuloilla 2500 € / kk voi ottaa asuntolainaa 150 000 €
  • Nettotuloilla 3000 € / kk voi ottaa asuntolainaa 200 000 €
  • Nettotuloilla 4000 € / kk voi ottaa asuntolainaa 250 000 €

* Nämä siis karkeita maksimiarvoja

Asuntolainan ja asunnonostamisen kulut

Jos olet ostamassa ensiasuntoa niin sinun ei tarvitse maksaa 4% varaisiirtoveroa jos kyseessä on omakotitalo ja 2% jos kyseessä on asunto-osake. Jos siis olet jo aikaisemmin ostanut asunon tai olet ostamassa alle 50 % osuutta asunnosta olet velvoitetu maksamaan 4% varainsiirtoveron. Esim. 100 000 € summasta tämä on 2000 € tai 4000 € ja 250 000 € summasta jo 5000 € tai 10 000 €.

Pankki ottaa lainasta lainanperustamiskustannukset, jotka ovat noin 150 - 300 €

Lainan hoitokulut vaihtelevat pankeittain noin 0 - 15 € / kk.

Mitä tarvitset asuntolainan saamiseksi

Moitteeton maksuhistoria eli ns. "puhtaat" luottotiedot. Voit tarkastaa luottokelpoisuutesi täällä.
Jos sinulla on häiriöitä maksuhistoriassa niin ne korjaantuvat 3-5 vuodessa häiriömerkkinnästä. Jos vakuudet / takaajat ovat riittävät ei maksuhäiriömerkintä ole välttämättä este asuntolainalle.

20-30% reaalivakuudet eli tuon verran täytyy olla joko säästöjä tai muuta kiinnitetävää omaisuutta, lue lisää vakuuksista.
Myös henkilötakaajat käyvät vakuutena, lue lisää takauksesta.