Laske helpolla asuntolainalaskurillamme itsellesi sopiva asuntolaina. Asuntolainalaskurillamme voit laskea asuntolainan kuukausierän, asuntolainan määrän ja lainan takaisinmaksuajan.

Asuntolainalaskuri.com toimii hyvin myös kännykässä.

Siirry asuntolainalaskuriin ›

Asuntolainojen erilaiset korot lyhyesti

Kannattaako valita kiinteä- vai vaihtuvakorkoinen asuntolaina? Mikä Euriboreista on turvallisin? Yleispätevää vastausta siihen, mikä on paras ja edullisin asuntolainan korkotyyppi, on mahdotonta antaa, mutta korkovaihtoehtojen kriittinen vertailu kannattaa aina. Muista, että korkotyyppiä on usein mahdollista vaihtaa. Tällä sivulla selitetään yksinkertaisesti ja lyhyesti, mitä eri korkovaihtoehdot käytännössä tarkoittavat.

Kiinteäkorkoinen asuntolaina

Kiinteäkorkoisessa lainassa pankin kanssa sovitaan jokin tietty korkoprosentti (esim. 3%), joka on muuttumattomana voimassa tietyn määräajan, yleensä 3, 5 tai 10 vuotta. Tämän jälkeen korko tarkistetaan.

Kiinteä korko voi osoittautua valtavan hyväksi tai valtavan huonoksi valinnaksi. Jos asuntolainallasi on kiinteä 4 % korko, mutta rahoitusmarkkinoilla Euribor nousee esim. yli 5 prosenttiin - ja marginaalin kanssa lähelle 6 prosenttia – säästät selvää rahaa, koska asuntolainasi korko säilyy edelleen 4 prosentissa. Toisaalta jos asuntolainojen korot tippuvat marginaaleineen jonnekin 1,5 % tuntumaan, menetät rahaa, koska maksat asuntolainastasi korkeampaa korkoa kuin velallinen, joka on valinnut esimerkiksi 1 kuukauden Euribor-koron.

Jos harkitset kiinteäkorkoista asuntolainaa, neuvottele pankin kanssa, miten käy, jos haluatkin jostain syystä maksaa lainasi pois aiemmin; onko se ylipäänsä mahdollista ja jos on, joudutko maksamaan pankille koron osuuden ja mahdollisesti muita kuluja. Ylimääräisten lyhennysten tekeminen ei usein ole mahdollista kiinteäkorkoisessa lainassa.

  • + Ei pelkoa koron noususta – oman talouden suunnittelu on yksinkertaista, koska maksuohjelma ei muutu
  • Saatat joko voittaa tai hävitä korkomarkkinoilla; jos korot laskevat, et hyödy tästä

Vaihtuvakorkoinen asuntolaina

Vaihtuvakorkoisessa lainassa pohjana on valittu viitekorko (eripituiset Euriborit ja pankkien omat Prime-korot), jonka arvon lisäksi pankki perii lainakohtaisesti sovittavaa marginaalia.

Mikä on Euribor-korko ?

Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden yhteinen viitekorko. Tämä on korko, jolla luotettavat pankit lainaavat varoja muille Euroopan pankeille lainattavaksi edelleen eteenpäin. Euribor-koron suuruuteen vaikuttavat Euroopan keskuspankin päätökset ja yleiset rahamarkkinat. Kun pankki lainaa rahaa esimerkiksi asuntolaina-asiakkaalleen Euribor-koron mukaan, lisää se siihen pankin oman marginaalin, joka on pankin saama kate ja ns. talletussuojaraha siitä hyvästä, että pankki kantaa lainasi rahoitusriskin. Marginaali sovitaan jokaisen asiakkaan kanssa erikseen.

Euribor 1 kk

1 kuukauden Euribor on korko, joka lasketaan uudelleen joka kuukausi. Jos olet valinnut asuntolainallasi 1 kk Euribor-koron, asuntolainasi korko vaihtuu kuukausittain. Monissa analyyseissä yhden kuukauden Euriboria on pidetty edullisimpana viitekorkotyyppinä.

  • + Pitkällä aikavälillä ollut halvin korko
  • - Korko saattaa nousta radikaalisti ja nopeasti rahoitusmarkkinoiden muututtua, jolloin myös lainaerän kuukausittainen korko-osuus suurenee – velallisen tulee huolehtia omasta maksuvalmiudestaan

Euribor 3 kk ja 6 kk

3 kuukauden Euribor on korko, joka lasketaan uudestaan joka kolmas kuukausi. Jos asuntolainallasi on 3 kk:n Euribor-korko, asuntolainasi korko vaihtuu joka kolmas kuukausi. 6 kuukauden Euribor noudattaa samaa logiikkaa.

  • + Lyhyen koron etuja, mutta ei niin paljoa riskejä kuin 1 kuukauden Euriborissa
  • - "Välimallin ratkaisu", jossa et todennäköisesti erityisemmin häviä etkä voita

Euribor 12 kk

12 kuukauden Euribor on korko, joka lasketaan uudestaan vuoden välein. Mikäli olet valinnut asuntolainallesi 12 kk:n Euribor-koron, niin asuntolainasi korko vaihtuu kerran vuodessa.

  • + Hyvä ennakoitavuus, saatat voittaa paljonkin jos korot yhtäkkiä nousevat rajusti.
  • - Saatat myös hävitä jos korot laskevat nopeasti. Yleensä lyhyempiä korkoja kalliimpi.

Prime-korot

Prime-korko on pankin itsensä asettama ja hallinnoima viitekorko. Esimerkiksi Lähitapiolalla, Nordealla, Aktialla ja Danske Bankilla on omat Prime-korkonsa. Näiden korkojen suuruuteen vaikuttaa mm. talouden yleinen tilanne, inflaatio ja yleinen korkotaso. Prime-korkoja pidetään yleisesti aavistuksen epätaloudellisempina kuin 12 kuukauden Euriboria. Ne vaihtuvat tavallisesti muutaman kerran vuodessa. Prime-korot eivät ole yhtä suosittuja kuin Euriboriin sidotut.

  • + Eivät laske markkinakorkojen laskiessa yhtä nopeasti kuin Euribor-korot
  • - Yleensä normaaleja Euribor-korkoja kalliimpi