Laske helpolla asuntolainalaskurillamme itsellesi sopiva asuntolaina. Asuntolainalaskurillamme voit laskea asuntolainan kuukausierän, asuntolainan määrän ja lainan takaisinmaksuajan.

Asuntolainalaskuri.com toimii hyvin myös kännykässä.

Siirry asuntolainalaskuriin ›

Marginaali eli pankin oma kate

Pankit tekevät oman tilinsä asuntolainojen ja muiden lainojen lainamarginaaleilla.

Asuntolainan marginaali on pankin perimä kate lainasta. Esimerkki: pankki myöntää sinulle asuntolainan 2,0% Euribor-korolla ja lisää siihen oman 0,5% marginaalinsa. Maksat tässä tapauksessa 100 000 euron asuntolainasta 2,5% eli 2500 euroa korkoa vuodessa. Tästä 2% eli 2000 euroa menee keskuspankille (esim. Suomen keskuspankki) ja 0,5% eli 500 euroa lainaavalle pankille.

Pankit elävät marginaalien varassa, mutta pankki kerää marginaaleja myös luottotappioiden maksamiseen. Lainatessaan rahaa pankki ottaa aina lainanantajan rahoitusriskin. Marginaali on siis yksilöllinen. Henkilö, jolla on hyvä pankkisuhde ja paljon varallisuutta maksaa yleensä pienemmän marginaalin kuin epävakaammassa taloudellisessa tilanteessa oleva, koska tällainen henkilö on pankille pienempi lainariski kuin vähävaraisempi henkilö. Marginaali pysyy yleensä samana koko laina-ajan, joten pitkällä aikavälillä marginaalin suuruudella voi olla todellista taloudellista merkitystä

Marginaaliin vaikuttaa myös yleinen talous- ja työllisyystilanne, joten suotuisissa olosuhteissa voidaan päästä jopa 0,3% marginaaliin ja heikommassa taloudellisessa tilanteessa voidaan nousta lähelle 1% marginaalia.

Mikä on hyvä marginaali?

Nykyisessä yleisessä taloustilanteessa hyvä marginaali on noin 0,5 - 1,0%. Jos pankki yrittää periä yli 1,0% marginaalia, kannattaa laina kilpailuttaa.